„Viseljétek gond­ját szívetek jóságá­nak min­den nap, azt is gon­do­zni kell.

S az Isten derűjét ne hagyjá­tok kilo­pni lelketekből.”

(Mind­szenty József )

Öko­suli

Nyomtatás

202223 2. félév

A tava­lyi tanév szeptem­ber 1-​től elny­erte iskolánk az ökoiskola címet. Ennek jegyében igyekeztünk min­den hónapra ter­vezni olyan pro­gramot, amely fel­hívja a tan­ulók figyelmét a környezettudatos viselkedés fontosságára, annak lehetőségeire.

szeptem­ber
Az Autó­mentes nap alka­lmából a két 1. osztály az Angyalk­ert óvoda szervezésében részt vett a városi ren­dezvényen Ujpesti Gizella és Eck Mari­etta elsős tanítók kíséretével
Az ősszel lehul­lott faleveleket a gyerekek segít­ségével kom­posztálóba gyűjtöt­tük, egész iskolára vonatkozóan
Részt veszünk a Csep­pet­Sem! pro­gram­ban: iskolánkban is lehet szeptem­bertől használt ola­jat leadni.
Újra indí­tot­tuk az Ener­gia­rendőr pro­gramot főként az alsós gyerekek vet­tek ebben részt, az osztá­lyfőnökök koordinálták ezt.
Folyam­atosan, naponta leolvas­suk a vil­lany és gázóra állását, amely a folyosón jól látható grafikonon volt köve­thető Sztolárné Sárkány Dalma vezetésével.
A Duna­mente Öko­cen­trum Öko élmény óráján vet­tek részt 7.osztályos tan­ulóink. Ahol az energiákkal, környezetvédelem­mel kapc­so­latos “tanórán” vehet­tek részt ezt koordinálta Cza­h­esz Anita.

október
Az iskola udvará­nak tisztáb­ban tartását heti beosztás­ban az egyes osztá­lyok kísérik figyelem­mel októbertől kezdve. Ehhez szemét­szedő csipeszeket szereztünk be, melynek kiosztását Friedrich Mar­tina koordinálta.
Papír­gyűjtést szerveztünk, Korompai Gáborné közreműködésével, továbbá segéd­kezett még a gond­nokunk is.
Ebben a hónap­ban az alsó tagozat­nak Közleked­jünk! cím­mel pro­jek­thetet szerveztünk. Egy héten keresztül a gyerekek a közlekedés­sel kapc­so­latos témák­ban pro­gramokon vesznek részt. Így a környezettudatos közlekedésre is hangsú­lyt fek­tetünk majd. Min­den alsós osztá­lyfőnök, nap­közis nevelő és tech­nika, rajz­tanár segéd­kezett ezen a héten.

novem­ber
Rajzpá­lyáza­tot hird­et­tünk Hogyan használom újra? és Így védem a Földet témacímekkel. Fan­tasztikus, kiemelkedő művek készül­tek. Ezt Friedrich Mar­tina szervezte.

decem­ber
A decem­beri, adventi pro­gram­jainkon a hagy­ományok felelevenítését, megis­merését tűztük elsődleges célul. Újra­hasznosí­tot­tunk sok anyagot és annak fel­használásá­val készítet­tünk karác­sonyi ajándékokat. Több­nyire min­den pedagó­gus részt vett valam­i­lyen for­mában.

január
Egészség-​hetet ter­veztünk, osztálysz­in­ten külön­böző egészséggel kapc­so­latos pro­gramokat csinál­tunk. Gyümölc­ssalátát készítet­tünk, gyóg­y­növényeket tanul­mány­oz­tunk, mozog­tunk. Egész iskolás pro­gram, több­nyire min­den pedagó­gus részt vett benne.

február
Hul­ladék­mentes napokat hird­et­tünk, amikor fel­hívjuk tan­ulóink és szüleik figyelmét, hogy men­nyi felesleges hul­ladék­tól óvhatjuk meg Földün­ket egy kis odafi­gyelés­sel.

már­cius
Ismét Pénz7-​et szerveztünk, ahol a gyer­mekek még közelebb kerül­nek a takarékoskodáshoz, prak­tikákat sajátíthat­nak el, a tudatosság jegyében. Cza­h­esz Anita és Hidászné Som­o­gyi Krisztina vezetésével.

május
Hagy­ományainkhoz híven, anyák napján a plébá­nia nyugdí­ja­sainak műsor­ral készül­nek diák­jaink.

június
Egy pro­jek­thét­tel zár­juk a tanévet, ahol lakóhe­lyünk, Eszter­gom épített és ter­mészeti környezet megóvásá­nak lehetőségeit kere­sik, kutatják, fedezik fel a gyer­mekek osztá­ly­onként. Több­nyire min­den pedagó­gus részt vett valam­i­lyen for­mában.

Diák­jaink nagy lét­szám­ban vet­tek részt programjainkon.


Kelt, Eszter­gom, 2023. 06. 20. Friedrich Martina



2023.május 14-​én a Sem­mel­weis Egyetem Elméleti Orvos­tu­dományi Közpon­tjában, a Szurikáta Alapítvány a Dia­béteszes Gyer­mekekért „Varázspálca díj” elis­merést adomány­ozott nagy­rabec­sülésének kife­jezéseként a rábí­zott dia­bétesz gyer­mek pél­daértékű gon­do­zásá­nak elis­meréseként iskolánknak.
Köszön­jük a jelölést Szalma Örs család­já­nak

Letöl­thető pdf.


2022 szeptem­ber — 2023 január

2023 január­jában iskolánkban egészséghetet szerveztünk. A gyerekek a hét min­den napján valami hasznos tanác­sot, érdekességet hal­lot­tak az isko­larádióból az egészséghez kapc­solódóan. Osztá­ly­onként gyümölc­ssalátát készítet­tek, mesét olvas­tak, gyako­rolták a helyes kéz­mosást, felada­tokat oldot­tak meg és egy napon közösen moz­gat­tuk meg magunkat az iskola udvarán.

Letöl­thető pdf.


2022 tavasz
Sok min­den kiemel­hető az ÖKO­suli témában, ami ezen a tavas­zon történt.

Letöl­thető pdf


A Mag­yar Kultúra Napjá­nak tiszteletére, 2022. január 20-​án ren­deztük hagy­ományos nép­dalének­lési versenyün­ket!


Már megtekinthető az
Öko­suli 2021 szeptember-​november

letöl­thető pdf



Öko-​munkaterv 202122

doku­men­tum letöltése: Link




Tavaszi téma­hetet tar­tot­tunk a Mind­szenty iskola alsó tagoza­tában a Madarak és fák napjához kapc­solódóan.
Min­den osztály kivette a részét a munkából. Érdekes, tar­tal­mas és vál­tozatos felada­tokkal, pro­gramokkal gazdagí­tot­ták tanítóink az órákat szabadtéri és osztá­lytermi keretek között egyaránt.
Fogal­mazá­sok készül­tek, madárn­evek helyesírását gyako­rolták, szöveg­értési, matem­atikai felada­tokat végeztek, kvíz kérdéseket és képre­jtvényeket, népi játékokat használ­tak fel a madarakkal és fákkal való ala­pos­abb megismerkedésre.

Doku­men­tum letöltése


2021.Ökosuli programok


Letöltés pdf for­má­tum­ban








Eszter­gomi Kincskeresők Alapítvány

Adó: 1 %! Adószám: 18408434−1−11

120250000139635000100002

2024 Már­cius
29
Pén­tek
Esemény­nap­tár
Bővebben…

Napi evangélium

  • 2024. már­cius 28. – Nagyc­sütörtök (Jn 13,115)

    2024 Mar 28,

    Húsvét ünnepe előtt történt. Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor ebből a világ­ból vis­sza kell térnie az Atyához. Mivel szerette övéit, akik a világ­ban voltak, még egy végső jelét adta szeretetének. Vac­sora közben történt, amikor a sátán már fölébresztette Júdás­nak, Kar­ióti Simon fiá­nak szívében a gon­do­la­tot, hogy árulja el[…]

    Bővebben…

Hír­levél